Ο Σωκρατης και ο φιλος του

Tags: σωκράτης, πεις, θέλεις, γνωστός, καλύτερο, ανεκδοτα για τον σωκρατη , ανεκδοτο με σωκρατη , κνιτησ , ο σωκράτησ είναι φίλο

Αποστολέας: Ανώνυμος

Μεταφερόμαστε στην Αρχαία Ελλάδα! Ένα ανοιξιάτικο πρωινό πλησιάζει τον Σωκράτη κάποιος γνωστός του και του λέει: «Σωκράτη, ξέρεις τι έμαθα μόλις τώρα για τον καλύτερο σου φίλο;» «Περίμενε ένα λεπτό», του λέει ο Σωκράτης «πριν μου πεις οτιδήποτε, θέλω να σου κάνω
το τέστ του τριπλού φιλτραρίσματος».

«Το τέστ του τριπλού φιλτραρίσματος;» ρωτάει ο γνωστός του. «Ακριβώς» απάντησε ο Σωκράτης. «Πριν μου πεις οτιδήποτε σχετικά με τον καλύτερο μου φίλο, να το πρώτο φιλτράρισμα: η αλήθεια. Είσαι σίγουρος πως αυτό που θέλεις να μου διηγηθείς είναι αλήθεια;»

«Ε, όχι!» απάντησε ο γνωστός «Στην πραγματικότητα το άκουσα να το λένε».

«Ωραία, άρα δεν ξέρεις την αλήθεια ή όχι! Έτσι περνάμε στο δεύτερο φιλτράρισμα: την καλοσύνη. Αυτό που θέλεις να μου διηγηθείς είναι κάτι καλό;»

«Όχι! Αντιθέτως!» απάντησε ο γνωστός.

«Ωραία! Αρα θέλεις να μου διηγηθείς κάτι αρνητικό. Και τώρα το τελευταίο φιλτράρισμα: η χρησιμότητα. Αυτό που θέλεις να μου πεις για τον καλύτερο μου φίλο θα έχει κάποια χρησιμότητα για μένα;»

«Όχι! Νομίζω πως όχι!» «Λοιπόν», συνεχίζει ο Σωκράτης «αυτό που θέλεις να μου πεις δεν είναι αλήθεια, δεν είναι καθόλου καλό και δεν μου χρησιμεύει να το ξέρω! Αρα γιατί να μου το πεις;»

Να γιατί ο Σωκράτης ήταν ένας μεγάλος φιλόσοφος και απολάμβανε μεγάλης εκτίμησης! Και να γιατί ο Σωκράτης δεν έμαθε ποτέ ... ότι η γυναίκα του, τον απατούσε με τον καλύτερο του φίλο!

Κι αλλα απο την ιδια κατηγορια

Ανα κατρανα φρατα

Ένας άνθρωπος είχε φοβερό πρόβλημα με τα φωνήεντα, δεν μπορούσε με τίποτε να τα προφέρει και τα αντι...

Τα μικροβια

Δύο μικρόβια συναντώνται μέσα σ έναν ανθρώπινο οργανισμό:- Δεν μου φαίνεσαι καλά. Η όψη σου εί...

Δικηγορος

Ένας τύπος πρέπει να κάνει μεταμόσχευση καρδιάς, οπότε του λέει ο γιατρός.-Έχεις τρεις επιλογέ...

Ο Μουτσος του Καπετανιου

Σ' ένα πλοίο υπήρχε ένας μούτσος που είχε ύψος μόλις 40εκ...! Κάποτε κατέβηκε στο αμπάρι να καθαρίσε...