Νοσταλγιες...

Tags: έχει, είναι, τους, στην, ώρες

Ευθυμογράφημα του Χάρυ Κλυνν από τηλεοπτικό περιοδικό γύρω στο 1990

Με συγκίνηση διάβασα στις εφημερίδες (μετά την κυκλοφορία του κατοστάρικου σε κέρμα) την απόφαση της κυβέρνησης να τυπώσει χαρτονόμισμα των 10.000 δραχμών. Και με μεγαλύτερη ακόμα, σχεδόν έβαλα τα κλάματα, διάβασα τους λόγους που ώθησαν τους οικονομικούς μας εγκεφάλους να εφαρμόσουν αυτήν τη μεγαλοφυή τους σύλληψη.

Είναι γεγονός ότι το δεκαχίλιαρο ήταν κάτι που μας έλειπε πάρα πολύ.
Βέβαια από μερικούς, ευτυχώς αυτοί είναι ελάχιστοι, εξακολουθεί να λείπει και το χιλιάρικο... Αλλά αυτό δεν έχει καμιά απολύτως σημασία, αφού απ' εδώ και πέρα όσοι κυνηγούσαν το χιλιάρικο με το δίκαννο θα αισθάνονται ιδιαίτερα ευτυχείς με τη σκέψη και μόνο πως μπορεί από τη μια μέρα στην άλλη να δεκαπλασιάσουν το κυνήγι τους!

Πάντως είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι μέσα σ' ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την ιστορική ημέρα που θα κυκλοφορήσει το δεκαχίλιαρο, θα φανούν αμέσως τα ευεργετικά αποτελέσματα της κυκλοφορίας του στη δοκιμαζόμενη σήμερα ελληνική οικονομία.

Πρώτα απ' όλα, οι χιλιάδες ώρες που μέχρι σήμερα κατασπαταλώνται στο μέτρημα των χρημάτων, θα αξιοποιηθούν προς όφελός της οικονομίας μας, αφού εκ των πραγμάτων θα διοχετευθούν σε δουλειές παραγωγικές.

Ξέρετε πόσες χιλιάδες εργατοώρες πάνε στην κυριολεξία χαμένες με το μέτρημα και μόνο των χαρτονομισμάτων, το οποίο τείνει να γίνει η μάστιγα της οικονομίας μας;

Και δεν αναφέρομαι φυσικά σ' αυτούς που εργάζονται στις τράπεζες και τα ταχυδρομικά ταμιευτήρια. Αυτοί, στο κάτω κάτω, τη δουλειά τους κάνουν.
Μιλάω για τους εργαζόμενους εκείνους που το αντικείμενο της δουλειάς τους δεν έχει καμιά σχέση με τα λεφτά.

Ένας οικοδόμος, για παράδειγμα, έχει υπολογιστεί ότι για να μετρήσει το βδομαδιάτικό του σε πεντοχίλιαρα καταναλώνει από 5 ως 10 ώρες την εβδομάδα. Χάνει δηλαδή 520 ώρες το χρόνο, 65 μεροκάματα περίπου!

Οι ώρες αυτές που πάνε τώρα χαμένες στο μέτρημα, με την κυκλοφορία του δεκαχίλιαρου θα μειωθούν θεαματικά.

Επειδή δε ο οικοδόμος συνήθως δεν γνωρίζει άλλη δουλειά πέρα από αυτήν που κάνει, φυσικό είναι τις ώρες που θα του περισσέψουν να τις αφιερώσει στη δουλειά του. Έτσι, αναπόφευκτα θα παρατηρηθεί μια εξαιρετικά σημαντική αύξηση στην παραγωγικότητά του.

Η αύξηση της παραγωγικότητάς του θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την πτώση της τιμής των ακινήτων στο 1/3 περίπου της τιμής που πουλιούνται σήμερα. Φυσικό θα είναι βέβαια, με τη δραματική πτώση των τιμών να παρατηρηθεί μια ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση στην αγορά των ακινήτων. Κι επειδή τα περισσότερα ακίνητα χτίζονται έξω από την Αθήνα, υπολογίζεται ότι μέσα σε 5 χρόνια από την κυκλοφορία του δεκαχίλιαρου θα δημιουργηθούν γύρω από την Αθήνα 5-6 δορυφόρες πόλεις, που θα απορροφήσουν τα 2/3 περίπου του πληθυσμού.

Έτσι λοιπόν, η Αθήνα, μια και θα απαλλαγεί από τα 2/3 του πληθυσμού της, θα ξαναγίνει ανθρώπινη πόλη.

Το νέφος θα εξαφανιστεί, η κυκλοφορία θα είναι άνετη και το εμπορικό κέντρο της πόλης, που τώρα ασφυκτιά, θα γνωρίσει νέα μεγάλη άνθηση.

Τα πάρκινγκ που υπάρχουν σήμερα στο κέντρο της πόλης, λόγω της ανύπαρκτης πλέον κίνησης των τροχοφόρων, θα χορταριάσουν και θα μεταβληθούν σε αλάνες, απ' όπου θα ξεπηδήσουν τα νέα ποδοσφαιρικά ταλέντα της χώρας μας. Αυτό θα έχει αποτέλεσμά τη ραγδαία άνοδο του επιπέδου του ποδοσφαίρου κι έτσι οι ΠΑΕ δεν θα είναι αναγκασμένες να μετακαλούν από το εξωτερικό ξένους άσσους και τεχνικούς, με φυσική συνέπεια την εξοικονόμηση συναλλάγματος μεγάλου ύψους.

Το συναλλαγματικό αυτό αποθεματικό που υπολογίζεται να ξεπεράσει μέσα σε πέντε χρόνια τα 600 δις δολάρια, θα αποτελέσει και την απαρχή της σταθεροποίησης της οικονομίας μας και την αφορμή ανόδου της δραχμής στις διεθνείς χρηματαγορές, η οποία είναι βέβαιο ότι θα ανατιμηθεί 16-17 φορές έναντι των άλλων ισχυρών νομισμάτων.

Όπως δε εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές κύρους, σε διάστημα μικρότερο των 2 ετών η ισοτιμία δραχμής και δολαρίου θα είναι 5 προς 1. Δηλαδή, η μια δραχμή θα έχει 5 δολάρια!

Η νέα αυτή σχέση της δραχμής έναντι του δολαρίου και κατ' επέκταση έναντι και των άλλων ισχυρών νομισμάτων, θα έχει αποτέλεσμα την ισχυροποίηση της παρουσίας μας στην ΕΟΚ και την πλήρη προώθηση των θέσεών μας στη Δύση γενικότερα, η οποία προ του κινδύνου να χάσει έναν ισχυρό οικονομικό σύμμαχο όπως θα είμαστε εμείς, θα αναγκαστεί να στραφεί κατά της Τουρκίας.

Η δε Τουρκία φοβούμενη μη χάσει την οικονομική υποστήριξη της Δύσης, θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από τα κατεχόμενα εδάφη της βόρειας Κύπρου και να παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο!

Για τα Σκόπια βέβαια, ούτε λόγος να γίνεται, γιατί μέχρι τότε θα έχουν προσαρτηθεί στην ελληνική επικράτεια μαζί με τη βόρεια Ήπειρο, την ανατολική Ρωμυλία, την ανατολική Θράκη, τη νότιο Σικελία, την Ανδριανούπολη, την Κωνσταντινούπολη, το Εσκί Σεχίρ, την Προύσσα, το Αφιόν Καραχισάρ και τα παράλια του Εύξεινου Πόντου...

Φανταστείτε τώρα τι έχει να γίνει έτσι και μας φωτίσει ο Θεός και βγάλουμε και κατοσταχίλιαρο... Μέχρι τις Ινδίες μας ξαναβλέπω!

ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΙΑ ΣΟΥ, ΜΕ ΤΑ ΔΕΚΑΧΙΛΙΑΡΑ ΣΟΥ!

Κι αλλα απο την ιδια κατηγορια

Βαρθολομαιος

Όταν καρδιά έχεις θερμή, κι ανήσυχο το πέος τότε να δεις πως γίνεσαι κι εσύ Βαρθο...

Αλογοσκουφης

- Πως λέγεται το άλογο που φοράει προφυλακτικό;- Αλογοσκούφης!...

Ε, και;

Παρκάρει ένας μπροστά σε ένα μαγαζί, και λέει σε κάποιον που βρίσκεται εκεί:- Συγνώμη, κύριε. Μή...

Διγενης

- Τι κοινό έχει το Αποελ με την Κυπριακή Δημοκρατία;- Τα πρόδωσε και τα δυο ο Διγενής....

Chat